30.06.2020.

Autor: Marin Karabaić, dr.med.dent.

Zašto odabrati cirkon keramiku za zubne krunice i mostove?

Cirkonske krunice su rađene od pune keramike, odlikuju se visokom čvrstoćom i estetikom, te su izvrsno prilagođene karakteristikama prirodnog zuba, dajući osmijehu prirodan izgled.

Zašto odabrati cirkon keramiku za zubne krunice i mostove?

Cirkon je u stomatologiji prisutan već dugi niz godina, ali uglavnom zbog cijene i jednostavnije izrade  metal-keramičke krunice su i dalje najzastupljenije krunice na tržištu. Razvojem karakteristika samih materijala, ali i tehnika izrade, cirkon  preuzima prvo mjesto u ponudi pacijentima.

Krunice i mostove od cirkona karakterizira visoka čvrstoća, te smanjena mogućnost loma keramike, a i samog zuba nosača krunice. Upravo zbog toga danas ne samo da se od cirkona rade krunice i mostovi, nego i inlay, onlay i overlay keramičke „plombe“, koje zamjenjuju klasične kompozitne ispune koje su mekše, te može doći pucanja i promjene boje plombe. Cirkon ne samo da ne mijenja boju tokom godina, nego  se njime postiže bolja estetika  i dugoročnije brtvljenje sprečavajući nastanak sekundarnog karijesa.

Najveća prednost cirkona kao materijala za izradu krunica je njegova biokompatibilnost, koja ne uzrokuje moguće alergijske reakcije, kao prijašnje krunice sa prisutnosti nikla, te ne dovodi do iritacije i povlačenja zubnog mesa.

Izrada cirkonske krunice je nešto zahtijevnija od klasične. Preparacija zuba zahtijeva puno veću preciznost, međutim brušenja zuba su mnogo poštednija nego prije čime se maksimalno čuva preostali zdravi dio zubnog tkiva. Cirkonske krunice se izrađuju CAD/CAM digitalnom strojnom tehnologijom kojom se postiže mikrometarska preciznost u izradi cirkonskih zubnih nadomjestaka.  Skeniranje modela, digitalna obrada i dizajn, te strojna obrada cirkonskih blokova, uvelike je skratila vrijeme izrade. Upravo zbog toga danas u klinikama koje posjeduju vlastiti laboratorij opremljen digitalnim CAD/CAM tehnologijama  možete dobiti krunicu ili most na brušenim zubima ili implantatima kao i nadogradnje zuba od punog cirkona u jednom danu.

Cirkonske krunice u današnje vrijeme postaju zlatni standard kad je u pitanju materijal izbora za izradu krunice. Preporučene klinike portala edukacijom svojeg osoblja i ulaganjem u nove tehnologije prate te standarde i unapređuju kvalitetu na zadovoljstvo svojih pacijenata.

 

Marin Karabaić, dr.med.dent.
Autor

Marin Karabaić, dr.med.dent.

Marin Karabaić dr.dent.med. završio je Studij Dentalne Medicine 2011. godine. 2013 godine upisuje RWTH International Academy AAchen University, te stječe diplomu “Mastership Status Laser Therapy in Dentistry”. 2016 godine upisuje Danube Private University Krems Austria smjer “Master of Science Oral Surgery/Implantology” koji završava 2019 godine i stječe titulu Msc.Oral Surgery/Implantology. 2018 godine bio je gost u BTI Biotehnology Institute pod vodstvom Prof. Eduarda Anitue u Vitorii ( Spain ) na temu “

Zatražite konzultacije phone_callback