29.07.2020.

Autor: Marin Karabaić, dr.med.dent.

Procedura terapije All-on-6

All on 6 je kiruška metoda ugradnje 6 dentalnih implantata u gornju ili donju čeljust pacijenta na koje se fiksira fiksni protetski rad.

Procedura terapije All-on-6

Izborom ove metode ugradnje dentalnih implantata pacijent dobiva jamsvo da je za sebe izabrao najkompletnije i kvalitetnije riješenje za nadomjestiti nedostatak zuba. All on 6 metoda za razliku od all on 4 metode podrazumjeva ugradnju implantata u stražnje regije čeljusti gdje se često suočavamo sa  nedostatkom kosti. Kada imamo nedostatak kosti potrebno je da oralni kirurg poznaje brojne tehnike rada, kojima na jednostavniji ili kompleksniji način može nadoknaditi volumen kosti koja nedostaje. Potrebno je, prije svega, razjasniti pacijentu sa kojim nedostacima volumena kosti se suočavamo u ovoj regiji. Bitno je odrediti količinu preostale kosti od alvelarnoga grebena do dna maksilarnoga sinusa u gornjoj čeljusti, ili preostalu količinu kosti od alveolarnoga grebena do mandibularnoga živca u donjoj čeljusti

Gornja čeljust:

- 8 ili više milimetara kosti do dna maksilarnoga sinusa imamo povoljnu situaciju gdje možemo jednostavno pristupiti ugradnji implantata

- 6-8 mm moguće je volumen kosti koji nam fali nadoknaditi unutarnjim podizanjem sinusa kojim dno maksilarnoga sinusa potiskujemo za 2-3 mm koliko nam je potrebno za ugradnju implantata. Ova metoda je minimalno invazivna za pacijenta.

Donja čeljust

- nekadašnja granica visine kosti iznad mandibularnoga živca je znatno pomaknuta jer brojne implantološke kompanije danas u svojoj ponudi imaju ultra-kratke implantate koji svojom snagom i izdržljivošću funkcioniraju jednako kao i duži dentalni implantati., te nam je radi toga dovoljna minimalna količina kosti za ugradnju dentalnog implantata. u stražnjoj regiji donje čeljusti - 6 mm

Posjeta 1

U prvoj posjeti klinici pacijentu se radi 3D rendgenski snimak radi analize količine kosti i planiranja samoga zahvata, te klinički pregled. CT rendgenski snimak nam pokazuje realno stanje kosti i omogućuje nam da unaprijed znamo koji volumen kosti očekujemo u određenom području. Pacijentu se na temelju napravljenih dijagnostičkih metoda objasni plan terapije da bude upoznat sa svim oralno kiruškim zahvatima koji su potrebni da se izvedu u svrhu ugradnje implantata.

Kod situacije gdje nam količina kosti dozvoljava ugradnju 6 dentalnih implantata, u prvom zahvatu vadimo preostale zube ukoliko ih pacijent ima te započinjemo sa ugradnjom 6 dentalnih implantata. U stražnjoj regiji gornje čeljust,i ukoliko je količina kosti manja od 8 mm do dna maksilarnoga sinusa, izvede se malo podizanje sinusa koje je gotovo unutar par minuta i potpuno je neinvazivno i bezbolno za pacijenta. Nakon ugradnje dentalnih implantata, uzimamo otisak na prethodno ugrađenim implantatima, te isti dan pacijentu fiksiramo privremene zube. Kompletni zahvat traje 2 h.

Prednost ovakvog načina rada je da pacijent sa jednim zahvatom napravi sve invazivne zahvate, te u sljedećim posjetama nema potrebe za antibiotikom niti anestezijom.

Posjeta 2

Druga posjeta je u razmaku od 3-6 mjeseci od prve, te ovisi o kvaliteti kosti na dan ugradnje implantata. U drugoj posjeti pacijentu se skidaju privremeni zubi i uzima otisak za definitivni rad.Potrebno je sa dentalnim tehničarem definirati boju, dužinu,oblik zuba, zatim odnos zuba prema zubnom mesu i liniju osmjeha. Neophodno je uzeti stanje obraznim lukom, napravom koja nam služi da odredimo vertikalnu i horizontalnu liniju gotovog rada. Priprema omogućava dentalnom tehničaru da sa savršenom preciznošću odredi sredinu budućega definitvnoga rada prema sredini pacijentovog lica, te da horizontalna linija prati bipupilarnu liniju pacijenta. Sama posjeta traje 1 h.

Posjeta 3

Treća posjeta se naziva proba estetike. Na probi estetike pacijent prvi puta dobiva dojam definitvnoga rada, jer se u usta fiksiraju zubi za estetsku probu izrađeni od akrilata. Estetska proba je najbitniji element u postizanju visoke estetike i kvalitete definitvnoga rada, jer služi dentalnom tehničaru i stomatologu, za provjeru svih prethodno određenih pravila. Pacijent se prvi puta susreće sa izgledom definitvnoga rada te su moguće daljnje korekcije i promjene rada, u svrhu zadovoljavanja želja i očekivanja  pacijenta kod definitvnoga rada. Sama posjeta je gotova unutar 1 h.

Posjeta 4

Četvrta posjeta ujedno označava i zadnju posjetu gdje se pacijentu fiksira definitvni rad. Defnitvni rad se fiksira vijcima na implantate, te rupe koje su potrebne za fiksaciju se zatvaraju kompozitom.

Ukoliko se pacijent pridržava svih dobivenih uputa ovakav fiksno protetski rad će trajati doživotno.

 

Pacijent jednom godišnje dolazi na kontrolu. Na kontroli se rad po potrebi skida, čisti i dezinficira u posebnom aparatu te nakon toga ponovo pacijentu fiksira u usta.

 

 

 
Marin Karabaić, dr.med.dent.
Autor

Marin Karabaić, dr.med.dent.

Marin Karabaić dr.dent.med. završio je Studij Dentalne Medicine 2011. godine. 2013 godine upisuje RWTH International Academy AAchen University, te stječe diplomu “Mastership Status Laser Therapy in Dentistry”. 2016 godine upisuje Danube Private University Krems Austria smjer “Master of Science Oral Surgery/Implantology” koji završava 2019 godine i stječe titulu Msc.Oral Surgery/Implantology. 2018 godine bio je gost u BTI Biotehnology Institute pod vodstvom Prof. Eduarda Anitue u Vitorii ( Spain ) na temu “

Zatražite konzultacije phone_callback