08.12.2021.

Autor: Marin Karabaić, dr.med.dent.

Proces ugradnje dentalnog implantata sa krunicom

Dentalni implantat je nadomjestak izrađen od titana koji se ugrađuje u kost radi nadomještanja izgubljenog zuba. Ukoliko i kada dođe do gubitka zuba, najprirodnije je izgubljeni zub nadoknaditi dentalnim implantatom i povratiti pacijentovu fizionomiju lica, estetiku i funkcionalnost zuba te samopouzdanje.

Proces ugradnje dentalnog implantata sa krunicom

Postoje razne situacije zašto je potrebno izvaditi preostali zub; vertikalna fraktura, granulom, cista, lom krune zuba, preostali mliječni zub, trauma, parodontni absces i ugraditi dentalni implantat. Svaka gore navedena diagnoza određuje i određena pravila oko ugradnje dentalnog implantata.

Koliko je onda posjeta potrebno za ugradnju dentalnog implantata i izradu zuba?

Posjeta 1

U prvoj posjeti pacijent dolazi u kliniku te je potrebno napraviti klinički pregled i 3D rendgenski snimak radi analize količine kosti i budućeg smještaja implantata. Ukoliko je situacija pogodna, idealno je na dan vađenja zuba odmah ugraditi dentalni implantat i privremene krunice. Sam zahvat je potpuno bezbolan i u prosjeku gotov unutar pola sata. Nakon kiruškog zahvata uzima se otisak na temelju kojeg se izrađuje privremeni fiksni zub koji će se fiksirati na prethodnu ugrađeni dentalni implantat.  Pacijent prije odlaska iz dentalne klinike dobiva od lijecnika detaljne upute oko oralne higijene i pravila ponašanja do sljedeće posjete.

Posjeta 2

U drugoj posjeti, koja nastupa za 2-3 mjeseca nakon ugradnje dentalnog implantata, skidamo privremenu krunicu i uzimamo definitivni otisak. U ovoj posjeti bitno je da stomatolog definira boju i oblik budućeg zuba sa dentalnim tehničarem. Sam postupak je potpuno bezbolan i gotov unutar pola sata.

Posjeta 3

Treća posjeta je ujedno i zadnja kada stomatolog fiksira definitivni zub. Pacijent u trećoj posjeti vidi realni izgled definitvnoga zuba. Ukoliko pacijent ima određene zahtjeve oko boje ili oblika zuba potrebno je izvršiti korekciju koja je gotove isti dan, unutar 1-2 sata.

Uz redovite kontrole implantat predstavlja nadomjestak zubu koji može trajati doživotno.

Marin Karabaić, dr.med.dent.
Autor

Marin Karabaić, dr.med.dent.

Marin Karabaić dr.dent.med. završio je Studij Dentalne Medicine 2011. godine. 2013 godine upisuje RWTH International Academy AAchen University, te stječe diplomu “Mastership Status Laser Therapy in Dentistry”. 2016 godine upisuje Danube Private University Krems Austria smjer “Master of Science Oral Surgery/Implantology” koji završava 2019 godine i stječe titulu Msc.Oral Surgery/Implantology. 2018 godine bio je gost u BTI Biotehnology Institute pod vodstvom Prof. Eduarda Anitue u Vitorii ( Spain ) na temu “

Zatražite konzultacije phone_callback