17.01.2022.

Autor: Dentalni tehničar Dejan Jurković

Kolika je cijena ugradnje svih zuba jedne čeljusti ?

Ukoliko su vam neki zubi u lošem stanju ili je u pitanju nedostatak istih, postojeći “zdravi” zubi mogu poslužiti kao nosač protetskog nadomjeska. Fiksno protetski nadomjestak cijele čeljusti, ovisno o situaciji, u većini slučajeva ima 12-14 krunica.

Kolika je cijena ugradnje svih zuba jedne čeljusti ?

Cijena protetskog nadomjeska ili “cirkularnog” mosta koji će se cementirati uvelike ovisi o materijalu za koji se stomatolog i dentalni tehničar odluče nakon planirane terapije u suradnji s pacijentom. Puno čimbenika uvjetuje odabir materijala – počevši od financijske situacije pacijenta pa sve do indikacija i kontraindikacija pojedinih materijala za izradu fiksno protetskog nadomjeska. Na tržištu danas ima puno materijala koji se koriste za izradu krunica i mostova, ali najčešći su metal keramika, cirkonij oksid te staklo keramički materijali (litij disilikat…).

Pri posjetu stomatologu prvo se ide na planiranje terapije i dijagnostički pristup. Nakon toga pristupa se liječenju i preparaciji zuba za fiksno protetski nadomjestak. Za vrijeme terapije u laboratoriju se izrađuju privremeni zubi kao nadomjestak koji vrlo dobro oponaša završni rad, kako izgledom tako i funkcijom. Privremeni rad može biti izrađen od različitih materijala ovisno o vremenskom trajanju same terapije. Kompozitni materijali za izradu istih se ne preporučuju zbog krhkosti materijala. Preporuka je korištenje samovezivajućih akrilata ili PMMA izrađenog u CAM sistemu. Cijena takvog nadomjeska izrađenog od PMMA za jednu čeljust iznosi oko 300 eura. Nakon toga se kreće sa izradom definitivnog rada.

Ako uzmemo u obzir da pacijentova terapija ne dopušta izradu krunica od litij disilikata i sličnih materijala, u većini slučajeva se nekada, a i danas, pristupa izradi metal keramičkog mosta. To je metalna baza (co-cr - ponekad čak i nikal koji često uzrokuje i alergije) slojevana sa tankim slojem keramike. Metal je jedan od najstarijih materijala za izradu nadomjeska te ima svoje prednosti i nedostatke. Jedan od glavnih nedostataka je “prosijavanje” sivih rubova krunica prilikom povlačenja zubnog mesa.

Zahvaljujući tehnologiji pa samim time i približavanju cijena drugih materijala “metal keramici”, sve se više koriste bezmetalni nadomjesci. Staklo keramika ima optička svojstva najsličnija prirodnom zubu, ali ne i mehanička prilikom izrade mostova sa jednim ili više međučlanova. U zadnje vrijeme na tržištu je sve više cirkonij oksida različitih struktura te se samim time našao najbolji kompromis između optičkih i mehaničkih svojstava materijala.

Cirkon oksidni nadomjestak može biti monolitni ili slojevan različitim keramičkim masama. Monolitni cirkon (ručno poliran) je dobro rješenje za, primjerice, stražnje zube kod bruksista jer umanjuje mogućnost pucanja materijala.

Danas je najbolji odabir cirkonij oksid slojevan sa keramikom. Cirkonij oksid je podloga koja daje najbolja mehanička svojstva, te je materijal koji ima najbolju biokompatibilnost sa zubnim mesom, dok keramika ima izvrsna optička svojstva te u potpunosti imitira prirodni zub. Ovo je najbolji izbor , ali često cijena određuje presudnu ulogu. Tako ćete metal keramički most jedne čeljusti kod stomatologa u Hrvatskoj platiti 2000 eura dok će cirkonski iznositi oko 3000 eura.

Dentalni tehničar Dejan Jurković
Autor

Dentalni tehničar Dejan Jurković

Dejan Jurković dent.teh. nakon završene Medicinske škole u Rijeci 2004. godine započinje s radom u struci. Samim time iskoristio je priliku da nauči svaki dio dentalne tehnike. Voditelj je dentalnog laboratorija u klinici Studio Komadina, a posljednjih se godina specijalizirao na području dentalne keramike. Sudjelovao je na raznim predavanjima poznatih dentalnih tehničara poput Olivera Brixa, Slavka Brkiča, Roberta Zubaka, Dieter Grübela te mnogih drugih.

Zatražite konzultacije phone_callback