24.01.2022.

Autor: Ante Žuvela, dr.med.dent.

Prednosti lasera u liječenju granuloma

Granulom je upala tkiva koja nastaje oko korijena zuba, najčešće kao posljedica bakterijske infekcije zuba. Karijes je jedan od najčešćih uzroka nastanka granuloma.

Prednosti lasera u liječenju granuloma

Granulom nastane kada se infekcija zuba proširi iz pulpne komore van korijena zuba, te uzrokuje upalu parodonta oko korijena zuba, zbog čega se često kada pričamo o granulomu koristimo izrazom periapikalna upala zuba.

Granulom se na rendgenskoj snimci vidi kao prosvijetljenje u području korijena zuba. Za dijagnostiku granuloma nam je također jako bitna anamneza pacijenta, intraoralni pregled i intraoralni testovi. Pacijent sa granulomom može imati jake bolove, a može biti i bez ikakvih simptoma, potpuno nesvjestan i da ima granulom. Kao dodatna dijagnostika često se koristi i CBCT koji nam pruža precizniji 3D prikaz lezije u kosti.

Liječenje granuloma se provodi na način da se, ukoliko je potrebno, zub anestezira i na taj način oslobodi pacijenta boli. Uspostavi suho radno polje, očisti sav karijes i pronađu svi kanali. Jednom kada je doktor našao sve kanale, njegov zadatak je probiti kanale do vrha, precizno izmjeriti i proširiti kanale. S time ne samo da mehanički uklanjamo baktrerije, inficirani dentin i zaostatno pulpno tkivo, nego i stvaramo prostor za dobro ispiranje dezificijensom i ulazak laserom duž cijele duljine korijena. Klasično liječenje granuloma se sastoji od mehaničke obrade kanala iglicama i dezinfekcije najčešće Natrijevim hipokloritom. Međutim kod primjene lasera u liječenju granuloma, učinak dezifekcije na korijenske kanale je puno veći. Iako su obični dezificijesi jako učinkoviti, mogućnost prodora u lateralne kanaliće u korijenu je jako mala u odnosu na laser. Dok dezificijensi mogu eliminirati 80% mikroorganizama na dubini od 100 µm, laseri su tu učinkoviti 99.92%. Naravno sa većom eliminacijom bakterija veća nam je i mogućnost uspješnost same terapije.

Laseri koji se koriste u liječenju granuloma su diodni laseri valne duljine 840nm i erbium laseri valne duljine 2790nm.

Poslije uspješne eliminacije mikroorgranizama iz kanala, kanali se pune cementom i gutaperkom. Koliko je u liječenju bitna eliminacija mikroorganizama iz kanala jednako toliko nam je i bitno dobro 3D punjenje kanala punilom, za uspješnu terapiju granuloma.

Poslije završenog liječenja rade se kontrolne RVG snimke. Odmah poslije punjenja, za kontrolu samog punjenja, te nakon 3, 6 i 12 mjeseci. Ovisno u veličini granuloma, u periodu 6-12 mjeseci trebali bi imati potpuno obnovljenu kost oko korijena zuba nakon uspješne endodontske terapije.

Ante Žuvela, dr.med.dent.
Autor

Ante Žuvela, dr.med.dent.

Ante Žuvela dr.med.dent. završava studij dentalne medicine 2014.godine u Rijeci. 2016.god. završava tečaj Sveobuhvatni sistem strojne endodoncije Novodent Opatija. 2017.god. upisuje tečaj Endodoncije i recipropročne obrade kanala Interdent Celje. 2018.god. tečaj Dentalne fotografije AE Vision Zagreb. 2018.god. tečaj Endodoncije i laserske obrade kanala Stomatološki fakultet Zagreb. 2019. Intezivni tečaj endodoncije i restaurative Dentum Medical Rijeka.

Zatražite konzultacije phone_callback