27.09.2022.

Autor: Majda Dželalagić Adžajlić, dr.med.dent.

Zubne ljuskice

Ljuskice su fiksno-protetski nadomjestak koji se većinom izrađuje za prednje zube, a u cilju postizanja vrhunske estetike.

Zubne ljuskice

Veoma su tanke i lijepe se na vanjsku vidljivu stranu zuba. Izrađuju se od pune keramike, a to je materijal kojeg karakterizira biokompatibilnost i transparentnost. Keramika koja se upotrebljava za izradu ljuskica izvrsno reflektira svjetlost, kao kod prirodnog zuba, čime se postiže maksimalna prirodnost u izgledu.

Ljuskice su idealne za korekciju manjih estetskih nedostataka poput zatvaranja razmaka među zubima, ispravljanja neodgovarajućeg oblika, veličine ili boje prirodnog zuba.

Prednost je ljuskica što zahtjevaju minimalnu preparaciju, odnosno brušenje površine zuba (otprilike 0,5 mm), što je znatno manje od potrebe brušenja za neku drugu vrstu rješenja, na primjer zubnih krunica. Minimalna preparacija zuba najviše moguće štedi tvrdo zubno tkivo.

Cijeli je zahvat potpuno bezbolan i izvodi se uz primjenu lokalne anestezije. Zubi se, između posjeta ordinaciji do dovršetka rada, štite privremenim zubnim ljuskicama.

Obzirom da ljuskice karakterizira minimalna debljina (zapravo su vrlo tanke), sami zubi, prije postavljanja ljuskica, moraju biti zdravi, očuvani i bez velikih ispuna.

 Mogu se izraditi i ''non prep'' ljuskice zbog kojih nema potrebe brusiti povrsinu zuba pa time niti upotrebu anestezije. Ipak, indikacije su idealnog kandidata za ovaku vrstu rada prilično rijetke. Nužno je napraviti detaljan pregled pacijenta kako bi se procijenilo je li dotični pacijent pravi kandidat za izradu i primjenu spomenute vrste nadomjestka.

 Nakon obavljene konzultacije, potrebna su barem dva dolaska u ordinaciju do izrade finalnog rješenja. Samo trajanje izrade ovisi o situaciji koja se korigira te o broju ljuskica koje se izrađuju.

 U laboratoriju se koristi najnaprednija tehnologija izrade protetskih nadomjestaka. CAD CAM tehnologija kompjuterskog dizajniranja stvara nadomjestke savršenog oblika i veličine koji svojim karakteristikama zadovoljava i najzahtjevnije slučajeve.

 Uz CAD CAM tehnologiju izrade, ljuskice se izrađuju i ručnim modeliranjem na vatrostalnom bataljku, izrađuje ih tehničar. Takvim se pristupom jamči vrlo visoka estetika i pristup po mjeri klijenta.

Nakon pričvršćivanja ljuskica postupkom cementiranja, nužno je održavanje odgovarajuće  oralne higijene što jamči njihovu dugovječnost i očuvanje oralnog zdravlja pacijenta.

 Keramičke ljuskice, kao rješenje u stomatologiji, predstavljaju sam vrh zahtjevnosti u personaliziranom pristupu klijentu, samoj kompleksnosti i preciznosti izrade i vrhunskom dugotrajnom rješenju koje zadovoljava očekivanja pacijenata koji su iskazali želju za protetskim nadomjestkom visoke kategorije.

 Cijena ljuskica kod hrvatskih stomatologa kreće se oko 300 EUR po jednom zubu.

 

 

Majda Dželalagić Adžajlić, dr.med.dent.
Autor

Majda Dželalagić Adžajlić, dr.med.dent.

Dr. Majda Dželalagić Adžajlić diplomirala je dentalnu medicinu na Medicinskom fakultetu u Rijeci 2008. godine. Član je specijalista u Stomatološkom centru Kalmar Implant Dentistry od2015. Godine. Stručno se usavršava u zemlji i inozemstvu pohađanjem profesionalnih tečajeva u području konzervativne estetske stomatologije, stomatološke protetike, endodoncije i implanto-protetičke rehabilitacije. Tečno govori talijanski i engleski jezik.

Zatražite konzultacije phone_callback