21.11.2022.

Autor: Uroš Surina, dr.med.dent.

Zigomatični Implantati

Zigomatični implantati su dokumentirani kao alternativno rješenje rehabilitacije atrofične gornje čeljusti (loša čeljusna kost) u situacijama kad je pacijent bezub , ima jako malo preostale kosti i nije moguće ugraditi implantate klasičnim metodama. Sidrište Zigomatičnih implantata je zigomatična kost – jagodična kost.

Zigomatični Implantati

Najčešće služe kao nosači za fiksne konstrukcije ali mogu biti i nosači u slučaju mobilnih i / ili polufiksnih protetskih rješenja.

Što je najbitnije znati o zigomatičnim implantatima?

  •  To su klinički potvrđeni implantati koji se mogu koristiti i kao imedijatno i kao dvo-fazno rješenje kod potpune bezubosti
  •  Glavna indikacija je veliki gubitak alveolarne kosti (grebena) kod potpuno bezubih pacijenata koje nije moguće protetski opskrbiti drugim implanto-protetskim rješenjima
  •  Kod postave implantata izuzetno je bitno iskustvo , znanje i preciznost operatera
  •  Postavljaju /ugrađuju se u zigomatičnu(jagodičnu) kost
  •  Vijek trajanja implantata je klinički potvrđen sa oko 96% nakon 12g           

Alternativno rješenje u rehabilitaciji atrofične gornje čeljusti

Zigomatični implantati su dokumentirani kao alternativno rješenje rehabilitacije atrofične gornje čeljusti u situacijama kad  je pacijent bezub , ima jako malo preostale kosti i nije moguće ugraditi implantate klasičnim metodama. Sidrište Zigomatičnih implantata je zigomatična kost – jagodična kost.

Najčešće služe kao nosači za fiksne konstrukcije ali mogu biti i nosači u slučaju mobilnih i / ili polufiksnih protetskih rješenja.

Kako pozicioniramo zigomatične implantate?

Obično se ugrađuju 4 implantata u gornju čeljust ali ovisno o cjelokupnoj situaciji kosti i grebena ponekad postoji potreba za dodatna 2 implantata. Velika prednost ove tehnike je to što je najčešće već nakon same ugradnje implantata pacijenta moguće protetski opskrbiti sa privremenim zubima koje nose ti isti implantati ( u slučaju ako je postignuta odgovarajuća stabilnost implantata). U našoj klinici zahvate ugradnje Zigomatičnih implantata izvodi posebno za to educirani specijalist maksilofacijalne kirurgije sa svojim timom te uz obaveznu prisutnost specijalista anesteziologije koji pacijenta održava u stanju „svjesne sedacije“ tokom cijelog zahvata.

Prilikom ugradnje izbjegavaju se metode augmentacije / dogradnje kosti te operacije sinusa što doprinosi bržem cijeljenju , kraćem periodu oporavka pacijenta te bržoj rehabilitaciji i protetskom planu opskrbe pacijenta.

Dali je anestezija neophodna prilikom ugradnje zigomatičnih implantata? 

Zahvat se izvodi u svjesnoj sedaciji uz obaveznu kontrolu specijalista anesteziologije tokom cijelog zahvata i neposredno nakon. Postupak započinje uzimanjem pretpisane količine lijekova od strane anesteziologa nakon čega se pacijent polako uvodi u stanje svjesne sedacije. Pritom treba naglasiti da pacijent nije u stanju totalne anestezije nego samostalno diše i ima slobodnu volju ali ipak ovo stanje možemo opisati kao da pacijent „spava“. Znači ; kod ove metode anestezije pacijent ne vidi operaciju , ne osjeća vibracije ili  sluša neugodne zvukove , ima donekle slobodnu volju pokreta i najvažnije ne sjeća se samog zahvata – otklanja se moguće sjećanje na njemu neugodan zahvat. Buđenje iz sedacije je isto prilično jednostavan proces iako se uvijek preporuča da pacijent dolazi u pratnji te da nikako ne vozi nakon zahvata.

Metoda zigomatičnih implantata je klinički provjerena metoda i potvrđena je uspješnost osteointegracije te kumulativni vijek trajanja od 96% nakon 12g.

 

Uroš Surina, dr.med.dent.
Autor

Uroš Surina, dr.med.dent.

Specijalizacija iz stomatološke kirurgije i implantologije stječe se u Muensteru u Njemačkoj 2016. godine. . Dr. Surina redovito pohađa tečajeve stručnog obrazovanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Zanimaju ga sva područja dentalne medicine s naglaskom na oralnu kirurgiju, parodontologiju i oralnu implantologiju. Redovito pohađa kongrese koje organizira ITI (Međunarodni tim za implantologiju), najveće svjetsko društvo implantologa, čiji je član. Govori strane jezike: talijanski, engleski i slovenski.

Zatražite konzultacije phone_callback