05.06.2023.

Autor: Roman Stamatović, dr.med.dent.

Kako održavati oralnu higijenu nakon ugradnje implantata?

Nakon što ste se odlučili se na ugradnju implanta te dobili novi osmijeh trebamo naučiti kako pravilno održavati oralnu higijenu implantata. Zubne implantate potrebno je čistiti kao i prirodne zube minimalno dva puta dnevno uz redovite kontrolne preglede.

Kako održavati oralnu higijenu nakon ugradnje implantata?

Nakon oralno kirurškog zahvata pacijenti mogu popiti analgetik kada prestane djelovati lokalna anestezija. Preporučljivo je držati hladne obloge najmanje 36 sati nakon zahvata, odnosno led po 15 minuta sa pauzama od 30 minuta. Kontinuirano držanje leda nije preporučljivo. Pacijent mora smanjiti tjelesnu aktivnost nekoliko dana, jesti mekšu hranu kako nebi došlo do pucanja šavova ili utiskivanja hrane u ranu čime bi se mogla poremetiti stabilnost implantata.

Vrlo je važna postoperativna oralna higijena zubnih implantata koja pridonosi sveukupnom uspjehu oralno kirurškog zahvata. Nakon ugradnje implantata terapeut educira pacijenta o pravilnom održavanju periimplantnog tkiva te usmjerava pravilnoj oralnoj higijeni.


Sa čime se preporučuje čišćenje oko implantata?

Zonu oko implantata treba održavati čistom, a to se postiže pomuću tekućina za ispiranje usta,mekanih četkica, elektičnih ultrazvučnih četkica, plastificiranih interdentalnih četkica, zubnog konca te oralnih tuševa.

Tekućina za ispiranje usta

U prvoj fazi nakon ugradnje dentalnih implantata ispirati antiseptičnim sredstvima poput 0.12%-tne otopine klorheksidina (CHX)

Koju četkicu odabrati?

Preporuka je mekana ili super mekana cetkica jer bi tvrđe ćetkice, odnosto četkice sa tvrđimvlaknima mogle ostetiti tkivo oko implantata.

Interdentalne četkice

Služe za čiščenje prostora gdje ne možemo očistiti sa običnom četkicom. Interdentalna četkica se uvlači u šire prostore i praznine koji su ostavljeni sa namjerom za lakše čišćenje.

Zubni Konac

Pomoću konca čistimo prostore između krune zuba i implantata, susjednih zuba, kao i rubovadesni.Postoji posebni konac u trakicama sa ojačanim završecima koji služi za čišćenje nedostupnih područja ispod zubnih mostova, All on 4 konstrukcija na implantate. Konac sa jedne strane ima plastificiranu nit koja se umetne ispod mosta i provuče na drugu stranu ,a spužvasti dio konca služi za čišćenje ispod mostova pokretima naprijed nazad.

Vodeni Tuš

Vodeni tuš je sredstvo pomoću kojega se vrlo temeljito otklanjaju ostatci hrane i plaka, a samim time služe kao prevencija za periimplantitis. Tušem se održava iznimna higijena oko zubnih implantata.

Profesionalno čišćenje u ordinaciji

Redovitim kontrolnim pregledima jednom godišnje naši stomatolozi posebnim instrumentima čiste područja oko implantata. To su kratki preventivni pregledi koji vam osiguravaju dugotrajno zadovoljstvo i sigurnost sa vašim implantatima.

Odgovarajućom oralnom higijenom nakon kirurškog zahvata smanjuje se mogućnost eventualnih komplikacija, a samim time i vrijeme oporavka.  Neodgovarajuća oralna higijena najveći je razlog neuspješne oseointegracije ili naknadnog odbacivanja implantata.

Autor

Roman Stamatović, dr.med.dent.

Nakon srednjoškolskog obrazovanja odrađuje pripravnički staže te otvara vlastiti dentalni laboratorij. Želja za rastom i izvrsnosti te desetogodišnje iskustvo u dentalnoj tehnici potakne ga da upiše Fakultet dentalne medicine koji završava 2016. godine. Radno iskustvo kao doktor dentalne medicine stječe u renomiranim klinikama, a od 2021. godine postaje član tima Studio Komadina.Sa preko 18 godina radnog iskustva iz područja stomatološke protetike pacijentu prenosi harmoniju i estetiku osmijeha.Redovito sudjeluje na tuzemnim i inozemnim radionicama i predavanjima. Aktivno se služi engleskim i talijanskim jezikom

Zatražite konzultacije phone_callback