06.08.2019.

CAD-CAM tehnologija i novi protetski materijali

Što je CAD-CAM i na koji način poboljšava izradu i kvalitetu izrade zubnih protetskih nadomjestaka? CAD-CAM skraćenica je za računalno programiranje i računalno potpomognutu proizvodnju umjetnih zuba u svakodnevnoj stomatologiji.

CAD-CAM  tehnologija i novi protetski materijali

 Osnovne prednosti upotrebe ove tehologije su: 

- smanjenje mogućnosti ljudske greške i preciznost izrade
- lakše planiranje terapije
- anatomski, funkcionalno i estetski vrhunski radovi
- precizna ugradnja bez dodatnih brušenja i prilagodbi
- trajnost i visoka kvaliteta zagriza bez smetnji
- brza izrada i ugradnja u jednoj posjeti zubaru

Upotreba novih tehnologija u stomatologiji izbjegava mogućnost greške laboratorijskih tehničara i maksimalizira preciznost izrade. Stroj za izradu može biti povezan sa uređajem za digitalno uzimanje otiska čeljusti te liječniku omogućuje savršeno planiranje terapijskog postupka, veličinu i anatomski izgled zuba. Izrada zubnih nadomjestaka (krunica, mostova, keramičkih plombi i ljuskica) je brza i savršeno precizna, te pri ugradnji nisu potrebna dodatna brušenja i prilagodbe, već izrađeni nadomjestak savršeno nadopunjuje nedostatke i nepravilnosti zuba. Samim tim zagriz po ugradnji zuba je pravilan,estetski i funkcionalno prilagođen pacijentu čime se izbjegava nelagoda pri zagrizu i produžuje trajnost rada. Kod ručne izrade zuba na ugradnju krunice pacijent je čekao i nekoliko tjedana, a bilo je potrebno više posjeta zubaru. Upotrba CAD-CAM tehnologije uvelike je ubrzala ovaj postupak te uzimanje otiska, dizajniranje zuba i konačan rad završava se u svega sat vremena, a često je dovoljan samo jedan posjet zubaru. Razvojem digitalnih tehnologija u stomatologiji povećava se brzina rada i sigurnost pacijenta, a upotrebljavaju se i novi materijali poput staklokeramike koji bolje oponašaju tvdoću, prozirnost, estetiku i funkcionalnost zuba.
Osnovne prednosti staklokeramike su:

- prozirnost prirodnog zuba što daje vrhunski estetski rezultat
- najbolje oponaša tvrdoću prirodnih zuba
- elastičnost kojom se minimalno oštećuje rad i drugi zubi pri kontaktu
- trajnost rada

Zubne nadomjestke od staklokeramike zubni tehničari mogu izraditi u zubotehničkom laboratotoriju; međutim obzirom da se radi o materijalu najviših estetskih i funkcionalnih vrijednosti koji prati i viša cijena klijentu, svakako preporučamo klinike koje koriste CAD-CAM tehnologiju kako bi završni rad bio bez zamjerki. Staklokeramika svojim osobinama estetski i funkcionalno nadmašuje materijale poput keramike i cirkona te najbolje oponaša prirodne zube. Preporuča se postavljanje u frontalni dio čeljusti zbog svojih visokih estetskih vrijednosti te ju je najbolje koristiti kod izrade pojedinačnih krunica na prirodnim zubima i implantatima. Također se koristi za mostove sa dva člana, ali zbog njene sličnosti prirodnom zubu nije preporučljivo koristiti je za mostove sa više članova kako ne bi došlo do pucanja (premošćivanje jednog zuba koji nedostaje). U koliko se koristi za postavljanje potpune proteze na implantate, mora se koristiti najmanje 8 implantata.
Upotreba novih tehnologija i materijala pridonose estetici, funkcionalnosti i trajnosti kod nadomještanja i ispravljanja zubnih nepravilnosti i oštećenja, ubrzavaju procese liječenja i podižu zadovoljstvo pacijenta, pa prije odabira zubara obratite pažnju na opremljenost i praćenje novih trendova u stomatologiji odabrane klinike.

Zatražite konzultacije phone_callback